Trekroner Kirke

Trekroner Kirke

Trekroner Kirkes svungne ydermur er udført i ni in-situ støbninger, som danner rammen om en moderne kirke. Den er opført i hvid beton, der indvendigt giver en silkeblød overflade, som de besøgende får lyst til at røre ved.

Kort beskrivelse

Trekroner Kirke leder tankerne i retning af den franske kirke Chapelle Notre-Dame du Haut. Kirken har runde, bøjede former og nærmest ikke en eneste lige linje. Set udefra ligner kirken i al sin enkelhed alt andet end en traditionel kirke.

Trekroner Kirke skiller sig ikke kun ud på grund af sit udseende. Det har fra kirkens spæde begyndelse været menighedens ønske at gøre byggeriet til mere end et religiøst samlingspunkt. Udover at kirken afholder traditionelle, kirkelige prædikener og ceremonier, fungerer den også som koncertsal og danner rammen om større mødeforsamlinger. Det har stillet store krav til akustikken og efterklangen i kirken. Justeringen af efterklangen har tilført kirken en mere ren tone end den, som kirkegængerne normalt oplever i en kirke. 

Inden kirkegængerne træder ind i kirken, undrer de sig over, hvordan der kommer lys ind i kirken. Der er nemlig ikke skyggen af vinduer i kirkens vægge. Derimod har kirkens opbygning af forskellige niveauer og krumninger givet plads til en række ovenlysvinduer. Det betyder, at kirkegængerne bliver mødt af et overraskende, enormt og nærmest guddommeligt lysindfald, når de træder ind i kirken.

For at gøre kirken egnet til at afholde koncerter, ferniseringer og foredrag har det været nødvendigt at installere ventilationssystemer og nødudgange. Det er et lovkrav for bygninger, der bruges af forsamlinger i mere end tre timer. Det lovpligtige ventilationssystem har tilført kirken et rigtig godt indeklima. Men udover det, så bidrager betonen også til et stabilt indeklima. Et tungt materiale som beton gør nemlig, at kirken er lettere at temperere end en let bygning. Det mærker man tydeligt – særligt når man opholder sig i kirken i længere tid under koncerterne.

Kirken var nomineret til In Situ-Prisen i 2019.

Fakta om projektet

Bygherre: Himmelev Menighedsråd
Totalrådgiver: Rørbæk og Møller Arkitekter A/S
Akustiske rådgivere: Acoustica og orgelkonsulent Frederik Magle
Landskabsarkitekt: Schul Landskabsarkitekter
Ingeniør: EKJ Rådgivende Ingeniører
Opført: 2016-2018
Lokation: Lysalleen 29, 4000 Roskilde

Billeder

Foto: Adam Mørk
Foto: Adam Mørk
Loading...
Scroll til top af siden