Den Polytekniske Læreanstalt

Den Polytekniske Læreanstalt

Den Polytekniske Læreanstalt, Danmarks Tekniske Højskole på Østervold, blev bygget over mere end 25 år. Arkitekten C.O. Gjerløv-Knudsen formåede igennem perioden at binde teknologi, kultur og historie sammen, blandt andet ved at fastholde en kontinuitet i forhold til geometri, formsprog og materialer.

Kort beskrivelse

Tekst: Marie-Louise Høstbo fra Hemmelige Steder

Anlæggets mange bygninger med kontorer, auditorier og forsøgslokaler følger et modulnet på tre gange tre meter. Som afslutning på byggeriet opførtes den centrale rotunde i beton, der samler kompleksets to hovedakser og med sine søjler virker som et vertikalt anker i anlægget, samtidig med at den nærmest udslynger bygningsdelene i planen. I rotunden ligger svalegange, der forbinder komplekset horisontalt.

Den sublime behandling af proportionerne og sammenstillingen af bygningsvoluminerne gør på imponerende vis skalaen forståelig. Hele anlægget forholder sig til de omkringliggende gader, for eksempel refererer den gule tegl direkte til Sølvgade Kaserne på hjørnet af Sølvgade og Øster Voldgade, og Ølandsfliserne på gulvet med sine indlejrede fossiler viser respekt for forhistorien. Med Vilhelm Dahlerups Statens Museum for Kunst fritliggende skråt overfor er østervoldskomplekset på trods af sin størrelse med til at samle området, og det fungerer som overgang til den mindre skala i gaderne i det bagvedliggende Sankt Pauls-kvarter.

De gennemgående materialer er beton, tegl og jernvinduer, og materialesammensætningen medvirker til, at komplekset på trods af de mange sammensatte bygningsdele fremstår som en helhed. Detaljeringen i murværket er skabt ved enkelte steder at bruge rød tegl i markeringen af overgange, og taget er ganske enkelt beklædt med tagpap med kobberinddækninger – et materiale, der også er brugt på tårnets tag. Da komplekset stod færdigt, var det utidssvarende til formålet, og Danmarks Tekniske Højskole flyttede nordpå til Lundtoftesletten hvor arkitekterne Eva og Nils Koppel projekterede et storstilet anlæg. Tilbage på Østervold står et vildt – og fascinerende – byggeri, som i dag huser institutter under Københavns Universitet samt et gymnasium.

Fakta om projektet

Byggeår: 1929
Arkitekt: Carl Oluf Gjerløv-Knudsen
Adresse: Øster Voldgade 10, 1350 København K

Billeder

Foto: Marie-Louise Høstbo
Foto: Marie-Louise Høstbo
Foto: Marie-Louise Høstbo
Loading...
Scroll til top af siden