Danmarks Radio i Århus

Danmarks Radio i Århus er opført i rå, ubehandlet beton, og typisk for byggeperioden er der anvendt robust jernbeton.

Kort beskrivelse

Danmarks Radio i Århus råder over en kompliceret sammensætning af flere bygninger, der er udlagt som en tæt by struktur. Bygningerne har en naturlig sammenhæng og er samlet i et nord-syd-gående bånd, som indeholder: et radiobånd, et kontorbånd, et tv-teknikbånd og et værkstedsbånd. Ind over båndene er lagt et gadenet, der ligner et udsnit af en lille by og indeholder blandet andet hovedstrøg, gader og passager. Det hele bindes naturligt sammen af pladser og mindre torve både ude og inde, som er med til at fuldende by strukturen. Byens indre rum er udsmykket af kunstnere med gobeliner, skulpturer og installationer. Udendørsområderne er indrettet med naturfyldte landskaber og figurkabinetter, fantasifulde og oplevelsesrige haver.

Det dominerende materiale for bygningsanlægget er beton. Typisk for byggeperioden er der anvendt robust jernbeton, og bygningsanlægget ligger på et plateau, der omkranses af markante brostensbeklædte volde. De udvendig og indvendig facader langs torv og foyer-området står i ubehandlet beton. Overfladerne bærer synlige spor af den anvendte ru bræddeforskalling i lodrette bånd.

Fakta om projektet

Byggeår: 1981
Bygherre: Danmarks Radio
Arkitekt: Arkitektfirmaet C.F. Møller
Landskabsarkitekt: Landskabsarkitekt Sven Hansen
Ingeniør:
Rambøll
Kunstner: Jan Groth, Teddy Sørensen, Karen Hansen, Alfio Bonanno, Viera Collaro, Karen Hansen, Erik Nyholm og Erik Thommesen.
Lokation: Olof Palmes Allé 10, 8200 Aarhus

Billeder

Foto: Thomas Juul Andersen
Foto: Torben Eskerod – udlånt af C.F. Møller Architects
Foto: Torben Eskerod – udlånt af C.F. Møller Architects
Foto: Torben Eskerod – udlånt af C.F. Møller Architects
Foto: Thomas Juul Andersen
Foto: Thomas Juul Andersen
Foto: Torben Eskerod – udlånt af C.F. Møller Architects
Foto: Torben Eskerod – udlånt af C.F. Møller Architects
Loading...