Karen Blixens Plads

Karen Blixens Plads

Karen Blixens Plads er forvandlet fra grå kaos til bløde bakker, hvor studerende på Københavns Universitet og lokale borgere kan parkere cyklen og mærke stemningen fra Amager Fælled.

Kort beskrivelse

Ligningen, som Cobe skulle løse, da de vandt konkurrencen om Karen Blixens Plads, bestod ikke af mange ubekendte faktorer, men løsningen var ikke desto mindre kompliceret, for hvem har lyst til at hygge sig blandt væltede cykler og kølige vinde? 


Bakker blev løsningen
Arkitekt og landskabsarkitekt fandt løsningen i form af et bakket terræn. Mod vest ud mod fælleden er det et grønt bakket terræn til at bryde vinden, og ind mod de store ejendomme er det en urban plads med cykelbakker.

Cykelbakkerne bliver dels brugt af studerende til udendørs auditorium, dels børn på løbehjul, løbere der strækker ud og sågar kor, der synger inde i bakkerne.

For første gang
20.000 m2 er en meget stor plads, og den følelse har bakkerne været med til at ændre. Men udførelsen af cykelbakkerne var ikke ligetil. Cobe var overbevist om, at de skulle støbes på stedet og samarbejdede med ingeniør og entreprenør om, hvorvidt de skulle støbes oven på grus eller en støbeskal. Ingen af delene havde de prøvet før, men de endte med støbeskallen.

Inden i cykelbakkerne har arkitekten valgt en lys beton med lys pigmentering.

Arkitekten vil gerne fremme brugen af cykler ved at nytænke cykelparkering, så det indgår som et naturligt element i omgivelserne. Man har fokuseret på at skabe en tryg følelse, så der er to store, åbne indgange til hver af cykelhusene plus et mindre lysindfald. Utallige lys i cykelstativerne understøtter samme formål.

Gyldne toner
Udenfor på pladsen har sikkerheden også været i centrum, og der er lagt kræfter i at vælge den optimale nuance. Det har resulteret i gyldne teglsten, der på én og samme tid er skridsikre og tilpasser sig de gule facader på fakulteterne.

 

Karen Blixens Plads vandt In-situ Prisen 2021.

Fakta om Karen Blixens Plads

Bygherre: Bygningsstyrelsen
Fondsstøtte: A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal
Arkitekt: Cobe
Rådgivere: EKJ Rådgivende Ingeniører, CN3 og Vind-Vind
Entreprenør: NCC Danmark (betonentreprisen), M. J. Eriksson (anlægsentreprisen)
Betonleverandør: DK Beton
Opført: 2019
Areal: 21.415m2

Foto: Torben Eskerod
Foto: Torben Eskerod
Foto: Torben Eskerod
Foto: Torben Eskerod
Foto: Torben Eskerod
Loading...
Scroll til top af siden