Filsø besøgssted

Filsø besøgssted

Filsøprojektet er landskabsarkitektur, der viser hvordan industrielt præfabrikerede betonelementer kan udgøre et såvel konstruktivt som æstetisk bærende element i en samlet landskabsarkitektonisk komposition.

Kort beskrivelse

Kompositionen henter inspiration i den regionale naturs egne former og bevægelser, og er udformet som en kontinuerlig ellipse, der slynger sig ud over Filsø og sætter den besøgende i stand til at gribe himlen, horisonten og et enestående naturlandskab i ét blik og én panorerende bevægelse.

Såvel de horisontale broelementer som den vertikale mur er udført i industrielle betonelementer, der med arkitekternes egne ord er valgt for at ”give projektet den fornødne tyngde til at markere sig i dette enorme landskab”. Med betonbroens massive beton-siddekant kan du tage en pause undervejs og nyde den unikke udsigt.

Besøgsstedet består af en adgangsvej, der fører til en parkeringsplads, som ligger lige ved kanten af søen. Fra parkeringspladsen bevæger man sig via en skrånende betonflade ud mod en landskabsbro, der strækker sig ud over søen.

Filsø besøgssted er en del af kampagnen "steder i landskabet" og har vundet både betonelement-prisen og Utzon-statuetten 2019.

Fakta om projektet

Byggeår: 2010-2017
Bygherre: Naturstyrelsen, Realdania, Aage V. Jensens Natur Fond. Skolestuen: Aage V. Jensens Natur Fond
Bygherrerådgivere: Niras

Bygningsarkitekt: Schønherr A/S
Entreprenør: Otto Christensen A/S
Ingeniør: Fuldendt A/S
Øvrige samarbejdsparter: Naturrådgivningen, v. Niels Riis, Cubo Arkitekter
Lokation: Filsø, 6800 Varde

Billeder

Foto: Carsten Ingemann
Foto: Carsten Ingemann
Foto: Carsten Ingemann
Foto: Carsten Ingemann
Foto: Carsten Ingemann

Uddybende beskrivelse

Fra Betonelement-Foreningen - Betonelement-Prisen 2019


Schønherr’s Filsø­projekt til besøgssted i Vestjylland er landskabsarkitektur, der viser hvordan industrielt præfabrikerede betonelementer kan udgøre et såvel konstruktivt som æstetisk bærende element i en samlet landskabsarkitektonisk komposition. Kompositionen henter inspiration i den regionale naturs egne former og bevægelser, og er udformet som en kontinuerende elipse, der slynger sig ud over Filsø og herved sætter den besøgende i stand til at gribe himlen, horisonten og et enestående naturlandskab i ét blik og en sammenhængende bevægelse.

Såvel de horisontale broelementer som den vertikale mur er udført i industrielle betonelementer, der med arkitekternes egne ord er valgt for at ”give projektet den fornødne tyngde til at markere sig i dette enorme landskab”.

Besøgsstedet består af en adgangsvej, en formidlingsbygning, en landskabsbro og en parkeringsplads til de besøgende. Vejen går gennem fredet og spektakulær natur frem til p­-pladsen og den store ellipse, der i en enkelt form både griber formidlingsbygningen og udfolder den store horisont, som vandspejlet skaber.

Fra broen kan man opleve Filsø og det vidtstrakte landskab, hvor man i én og samme panorerende bevægelse kan komme helt tæt på vandspejlet og områdets unikke natur. Filsø tæt ved Henne Strand på den jyske vestkyst var engang en af Danmarks største søer, men blev i forskellige projekter mellem 1852 og 1951 drænet for at skabe landbrugsjord på den fattige kyststrækning. I 2011 købte Aage V. Jensens NaturFond området for at føre det tilbage til dets naturlige tilstand, og genskabe den store sø som et rekreativt område til glæde og gavn for turister og beboere.


Læs mere her

Loading...
Scroll til top af siden